634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Zachtheid is je kracht

Wat is dat toch? Waarom zouden we een hard en gespierd lichaam of ontzettend slank lichaam verkiezen boven ronde, zachtere vormen? Begrijp me niet verkeerd, alle lichamen zijn mooie lichamen en dat lijken we nou juist te zijn vergeten. Het zachte, rondere lichaam verliest het in ons brein continu van slank en gespierd. Dat is hoe we er het allerliefst uit zouden willen zien. Tot het punt dat we er zowel fysiek als mentaal ziek van worden.

Nu ik erop terugkijk besef ik me pas goed dat ik me wilde verschuilen achter een “mannelijk” uiterlijk. Inclusief vetpercentage dat absoluut niet gezond is voor een vrouwenlichaam. Ik dacht oprecht dat ik dit gewoon mooi vond. Wat het natuurlijk ook kan zijn, maar dat was niet mijn motivatie om naar dat lichaam te streven. Het heeft lang geduurd voordat ik de achterliggende betekenis begreep. Voordat ik begreep dat ik in feite mijn zachtheid afwees. En niet alleen de zachtheid van mijn lichaam.

Drie dingen die we geleerd hebben over vrouwelijke zachtheid

Een bepaalde lichaamsvorm mooi of lelijk vinden is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Wanneer je jezelf de belangrijke vraag stelt waarom je de voorkeur geeft aan een bepaald uiterlijk voel je al voorzichtig met je grote teen aan het water. Je ziet wat zich net onder het wateroppervlak bevindt. Je bent beïnvloed. Net als iedereen om je heen. Misschien wil je op een bepaalde manier gezien worden. Stoer en onverwoestbaar. De perfecte doorzetter.

Om erachter te komen wat daar dan weer achter verscholen zit zul je moeten springen. Als je wilt weten welke gevolgen dit heeft gehad op allerlei verschillende levensgebieden zul je de diepte van je eigen onderbewustzijn moeten onderzoeken. Dat is waar de overtuigingen zich schuilhouden die ervoor zorgen dat gedachten en gedragingen ontstaan. Wanneer bepaalde gedachten en gedragingen je niet meer dienen zul je ze aan de wortel uit moeten trekken. Je zult je overtuigingen moeten onderzoeken. Dat is wat ik heb gedaan en dit is waar ik achter ben gekomen. Dit zijn de overtuigingen die ik onbewust heb gevormd.

Je zachtheid is lelijk

Dit is wat ons door de media en de dieet industrie is geleerd over ons lichaam. Stel je eens voor hoe veel bedrijven geen business meer zouden hebben als vrouwen massaal hun zachtheid zouden omarmen? En niet alleen dat, maar ook hun borsten, cellulitis en kraaienpootjes? Er zou geen geld meer worden uitgegeven aan pillen en poeders die ervoor zouden moeten zorgen dat je makkelijk vet verliest, maar in werkelijkheid enkel schade aanrichten. Plastisch chirurgen zouden ineens een stuk minder te doen hebben en Weight Watchers zou kunnen inpakken.

Wij zouden stoppen met het ziek maken van ons lichaam. Van onze briljante geest. We zouden ons brein weer gaan gebruiken voor het creëren van een betere wereld. Voor onszelf en voor anderen. Iets waar juist ontzettend veel vrouwen van dromen. We zitten vol idealen en willen niets liever dan bijdragen. Dat gaat niet als ons brein geobsedeerd is door een schoonheidsideaal dat voor 95% van de vrouwen niet eens in de buurt van haar natuurlijke lichaamsvorm komt. Dat gaat niet als ons lichaam ondervoed is en we alleen nog maar aan eten kunnen denken.

Alle lichamen zijn mooie lichamen. Het ideale lichaam is het lichaam dat kan functioneren. Dat in dienst staat van jouw brein en leven. Niet andersom. Het gevecht tegen de zachtheid van ons lichaam onderdrukt niet alleen onze natuurlijke lichaamsvorm, maar ook onze ware persoonlijkheid. De kwaliteiten die daarin schuilen zorgen dat we vol zitten met idealen en deze zouden kunnen waarmaken. Kwaliteiten waar we niet bij kunnen als we overlopen van verlangen naar verboden brownies en onmogelijke vetpercentages. Kwaliteiten waar we bovendien ook het een en ander over geleerd hebben…

Je zachtheid is te veel

Niet alleen wanneer het zich laat zien op je lichaam, maar ook wanneer het zich openbaart in de vorm van tranen. In de vorm van een woede uitbarsting van een vrouw die zich veel te lang in heeft moeten houden.

Vrouwen die hun emoties laten zien worden al snel gezien als “te veel.” Feministen overdrijven en activisten moeten niet zo moeilijk doen. Misschien ben je het daar aan de oppervlakte zelfs wel mee eens. Voor mij gold dat in ieder geval wel. Niet omdat ik dat diep van binnen geloofde, maar omdat ik helemaal niet diep van binnen keek. Ik bleef aan de oppervlakte waar ik meeging in de overtuigingen die mij geleerd waren.

Deze overtuigingen zorgden ervoor dat ik in een relatie wel tien keer nadacht voordat ik mijn emoties liet zien. Voordat ik zei dat ik bepaald gedrag niet normaal vond. Liever niet wilde dat hij bepaalde dingen deed. Bepaalde dingen juist wat vaker zou doen. In plaats daarvan zei ik niets. Ik hield me gedeisd, precies zoals me geleerd was. Precies zoals ik dacht dat een “leuke vriendin” zich hoorde te gedragen.

Emoties bleven achter slot en grendel. Ik verstopte niet alleen mijn ware lichaam achter een hard masker, maar ook een groot deel van mijn ware persoonlijkheid. Er zat geen diepte of nuance in mijn emoties en gevoelens. Wat overbleef was enkel oppervlakkige blijdschap, vriendelijkheid en volgzaamheid. Een schim die op een sociaal wenselijke manier ingekleurd moest worden.

Je zachtheid is gevaarlijk

Juist omdat we vrouw zijn moeten we voor onszelf opkomen. Leren over zelfverdediging zodra we kunnen lopen. Verstarren en boos kijken als we alleen over straat gaan. Onszelf afsluiten. Maskers opzetten. En dat is vaak precies hoe we de schim van onszelf invullen. We verstoppen ons net zo lang achter die maskers en achter sociaal wenselijk gedrag tot we oprecht geloven dat dit is wie we zijn.

Ik zeg niet dat een donker steegje de uitgelezen plek is om je vrouwelijke zachtheid eens flink ten toon te spreiden. Wat ik probeer te zeggen is dat er een keihard masker in de plaats is gekomen van onze ware persoonlijkheid. Van ons ware lichaam. En niet alleen als we door een donker steegje lopen. Het is een permanent masker geworden. We hebben zo lang zo’n groot deel van onszelf afgewezen en vervangen door iets wat we helemaal niet zijn. Dit is wat ervoor zorgt dat we ons leeg voelen. Onvervuld. Rondlopen als wandelende hoofden die geen idee hebben wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Om die reden maar achter alles aan blijven rennen waarvan we hopen dat het dat lege gevoel kan verjagen. Afvallen. Nog harder studeren. Nog meer werken…

Zachtheid is mooi en mag gezien worden

Alles wat hier geschreven staat zal niet iedereen aanspreken. Gelukkig zijn we allemaal verschillend. Als dit je wel aanspreekt is de kans groot dat je een gelukkiger mens zal worden zodra je je zachtheid gaat zien voor wat het is. Mooi, krachtig en gewenst. Ontzettend nodig in de harde wereld waarin we leven.

Er zijn genoeg mannelijke mensen. Er zijn genoeg vechters, doorbijters en jagers. Wat overigens allemaal mooie kwaliteiten zijn, tenzij er sprake is van manipulatie, controle en machtsmisbruik. En de kans is veel groter dat deze kwaliteiten de verkeerde kant op schieten als ze worden ingezet zonder zachtheid. Zonder empathie voor de wereld en haar mensen.

Daarom hebben we mensen nodig die beiden in zich hebben. Die beide durven laten zien en in combinatie met elkaar kunnen inzetten. Daarom hebben we mensen nodig die in essentie zacht zijn. De mensen die nu worden weggezet als “watjes” en “te emotioneel.” Laten we eens om ons heen kijken om te zien wat dat ons tot nu toe gebracht heeft. Zowel in ons eigen leven als in de wereld om ons heen.

Het is de hoogste tijd om tevoorschijn te komen

Om de zachte kwaliteiten in onszelf niet langer te veroordelen. Zwijgzaamheid zal je niet beschermen. Volgzaamheid zal je niets brengen. Ik begrijp dat je bang bent afgewezen te worden zodra je je ware zelf laat zien. Je ware persoonlijkheid en je ware lichaam. Vraag jezelf alsjeblieft af of dit het waard is om jezelf te blijven afwijzen. Jezelf te verstoppen, aanpassen, kneden en veranderen om te voorkomen dat anderen je afwijzen. Mensen die om die reden alleen al geen plek zouden moeten hebben in jouw leven.

Is dit het waard dat er zo goed als niets van je overblijft? Is dat niet ontzettend zonde van jouw lijf, leven en geluk? Er is niemand op deze wereld met jouw kwaliteiten. Met jouw unieke persoonlijkheidsmix. Deze ontdekken en laten zien is wat jou gelukkig zal maken en de wereld een stukje mooier. Je hoeft niet hard te zijn om sterk te zijn. Je zachtheid is je kracht.