634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Milde lichaamsbeweging: 3 voordelen van “work-ins”

Yoga? Wandelen? Dansen? Daar doe ik niet aan. Dat is zonde van mijn tijd. Weet je hoe veel meer calorieën ik kan verbranden met een keihard HIIT training? Aldus de oude ik. De ik die in een wereld leefde waarin alles draaide om het verbranden van zo veel mogelijk vet in zo min mogelijk tijd. Zo geobsedeerd door mijn heupomtrek dat geen haar op mijn hoofd eraan dacht de yoga mat uit te rollen. Gelukkig heb ik mijn lesje inmiddels geleerd en om het goed te maken zal ik de work-ins even goed in het zonnetje te zetten!

Er is natuurlijk niets mis met een goede zweetsessie op z´n tijd. Een fijne work-out helpt je om endorfines aan te maken, je nachtrust en stoelgang te ondersteunen en even nergens aan te denken. (1)(2)(3)

Voor mij is hardlopen de ultieme work out. Lekker buiten in de natuur, alleen en wegdromend op goede muziek. Tegenwoordig gelukkig ook met de beste bedoelingen. Niet meer om vet te verbranden, te compenseren of mijn volgende maaltijd te verdienen en alleen als ik er energie voor heb.

Iedere dag check ik bij mezelf of ik die dag behoefte heb aan een work-out of een work-in. De effecten van intensieve tegenover milde lichaamsbeweging zijn namelijk niet met elkaar te vergelijken. Work-ins hebben zo veel voordelen en het zou zonde zijn als je daar niet wat vaker de vruchten van zou plukken!

Milde lichaamsbeweging herstelt het contact met je lichaam

Laat dit nu net iets zijn waar je juist in eetstoornis- en dieetherstel wel wat extra hulp bij kunt gebruiken. Door te wandelen, dansen of een paar yoga oefeningen te doen ben je bewust met je lichaam bezig. Je kunt met je aandacht bij je lichaam blijven en ervaren wat daarbinnen gebeurt wanneer je het niet tot het uiterste pusht. Je versmelt als het ware met je lichaam.

Probeer vooral ook eens om je lichaam te laten bepalen hoe het wilt bewegen. Sluit de gordijnen, zet je favoriete muziek op en dans alsof er niemand toekijkt. Laat je lichaam tijdens het wandelen het tempo bepalen en voel hoe het hierop reageert.

Een work-out haalt je uit je hoofd, maar alleen een work-in brengt je in je lichaam. Het is “even nergens aan denken” tegenover echt aandachtig aanwezig zijn bij en in je lijf. Dit is extra belangrijk wanneer je hersteld van een eetstoornis of dieet omdat je daarmee veel te lang in je hoofd hebt geleefd. Je hebt je lichaam geprobeerd te controleren met behulp van je hoofd en nu weet je niet meer hoe je naar je lichaam moet luisteren. Door met behulp van work-ins het contact met je lichaam te herstellen zul je de taal van je lichaam steeds beter begrijpen. Dit zal je helpen met alles waarbij dat contact cruciaal is. Zowel het luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel, als je seksleven en het aanvoelen wanneer je lichaam behoefte heeft aan rust.

Het boost je inspiratie en creativiteit

Als moderne millennial zit ik met enige regelmaat vast in mijn hoofd. Muurvast. Wat wil ik? Wat moet ik doen? Waar gaat dit allemaal heen en wat is in vredesnaam de reden van mijn bestaan? Meer dan belasting betalen en zo slank, jong en strak mogelijk blijven. Zo ver zijn we gelukkig al.

De endorfines die na een work-out vrijkomen helpen me altijd om het in ieder geval iets minder zwart te zien. Om de ietwat wanhopige “ik weet niet wat ik met mijn leven moet dooeehoeen” kreet te veranderen in een nieuwsgierige blik naar de toekomst. Iets met focussen op wat er allemaal goed zou kunnen gaan in plaats van fout.

Allemaal leuk en aardig, met een nieuwsgierige blik alleen komen we er natuurlijk niet en laatst viel me ineens iets op. Op de dagen dat ik een extra lange wandel- of yoga sessie inlas barst ik van de inspiratie, creatieve ideeën en dromen over de toekomst.

Het ene idee is vaak nog minder realistisch dan het andere, maar ik geloof er op dat moment echt in. Dat is waar het om gaat. Dat is wat ik op zo´n moment nodig heb. Het vuurtje wordt weer aangestoken waardoor ik weer in beweging kom. Het jammerende kind verdwijnt naar de achtergrond en ik krijg er weer zin in. Heb weer lol in het leven en de dingen die ik moet of wil doen. Het houdt me in beweging en dat is zo belangrijk. Minstens zo belangrijk als het daadwerkelijk volbrengen van doelen, plannen en wilde ideeën.

Alle vormen van lichaamsbeweging zijn even waardevol

We leven in een door de dieetcultuur doordrenkte wereld. Dit betekent dat we opgegroeid, ondergedompeld en overspoeld zijn met een door de dieetcultuur beïnvloede kijk op het leven. Dit leidt onder andere tot de valse overtuiging dat enkel een slank figuur mooi is, maar ook tot het idee dat lichaamsbeweging alleen waardevol is als je daar zoveel mogelijk calorieën mee verbrandt. Yep, that was me.

Hier kunnen we niets aan doen en hier hoeven we ons ook absoluut niet schuldig over te voelen. Het is ons aangeleerd en ook zeker iets dat we kunnen afleren. Alle vormen van lichaamsbeweging zijn waardevol. Zeg het zo vaak mogelijk tegen jezelf. Maak het je mantra.

Schoonmaken, achter de kinderen aan rennen en sjouwen met boodschappentassen zijn ook vormen van lichaamsbeweging. Even waardevol als een rondje rennen. Het één is niet beter dan het ander. Doe wat op ieder moment goed voelt voor jouw lichaam. En belangrijker nog, voel je niet schuldig als je ´s avonds geen energie hebt voor een work-out. Wees juist trots dat je naar je lichaam leert luisteren. Iets wat ons altijd is afgeleerd.

Vier de momenten waarop je de signalen van je lichaam weer herkent

De dieetcultuur heeft ons wijsgemaakt dat ons lichaam niet te vertrouwen is. Dat we daar absoluut niet naar moeten luisteren. Nee, in plaats daarvan moeten we luisteren naar de reclames die afval shakes promoten. Naar de mensen die ons vertellen dat je prima op een kwart avocado, een halve tomaat en zeven amandelen kunt leven. Dat is namelijk onwijs goed voor je. Is it just me of klinkt dat hartstikke gestoord? Dat doen we dus niet meer.

Je lichaam weet op ieder moment precies waar het behoefte aan heeft. Een zware work-out, milde lichaamsbeweging of juist even helemaal niets? Je lichaam geeft het perfect aan. Vier ieder moment dat je de signalen weer herkent en hier naar kunt luisteren. Het is een vaardigheid waar je gaandeweg steeds beter in zult worden!