634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Sporten en spaghetti hebben niets met elkaar te maken

Steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik tijdens een rondje rennen glimlach naar andere hardlopers. Trouwens ook naar willekeurige voorbijgangers met of zonder hond. Niet omdat ik aardig gevonden wil worden en ook niet om ze de stuipen op het lijf te jagen. Al gebeurt dat vast wel eens. Ik glimlach omdat ik het oprecht naar m´n zin heb. Iets wat ik vroeger niet voor mogelijk hield.

Bel de radio, je tante en de moeder van de neef van je beste vriend. Of stuur een appje want echt menselijk contact blegh. Hoe dan ook, vertel ze het goede nieuws. Het is mogelijk om het naar je zin te hebben tijdens het sporten! En knoop het zelf ook meteen goed in je oren.

Lichaamsbeweging is NIET bedoeld als straf

Klinkt dit niet bijna te mooi om waar te zijn? Dankzij onze dieetcultuur zijn we sporten gaan zien als bittere noodzaak. De enige manier om van al dat overtollige vet af te komen. Maar ik heb goed nieuws voor je! Sporten is geen verplichting. Het is jouw leven, doe vooral waar je zin in hebt. Bovendien bestaat er niet zoiets als overtollig vet. Het is allemaal deel van jouw prachtige lichaam en enkel overtollig in de ogen van de dieetindustrie en haar schoonheidsideaal. Hoe belangrijk gaan we dat nog maken? Zijn we daar inmiddels niet onwijs klaar mee?

Als je je relatie met sporten en voeding wilt herstellen probeer dan eens om een work-out los te zien van wat je wel en niet hebt gegeten. Focus op de endorfines die vrijkomen en op het voldane gevoel achteraf. Niet op de vraag hoe lang je nog door deze hel moet om 456 calorieën verbrand te hebben.

Sport voor je lichaam, in plaats van tegen je lichaam. Beweeg omdat je in je lijf voelt dat het daar zin in heeft. Niet als straf omdat het wéér om eten vroeg. De lul. Luister naar je lichaam. Het verandert je leven. Echt. Luister naar waar je lichaam behoefte aan heeft. Soms is dat een keiharde zweetsessie, soms een rondje wandelen of yoga en soms he-le-maal niets. Rust. Basta. Genoeg geweest.

Je hoeft eten niet te verdienen

En ja, ook als je de hele dag ondersteboven op de bank hebt gelegen moet je eten. Je lichaam heeft altijd eten nodig. Het is niet iets wat je moet verdienen door te bewegen. Het doodsimpele feit dat je ademhaalt betekent dat je energie nodig hebt. Voeding dus. Alle soorten voedsel. Zo veel als je lichaam wilt. Zoveel als jij wilt op dat moment. Ben je bang om aan te komen? Bang dat je nooit meer zult stoppen met eten? In het begin zal dat misschien het geval zijn. Het kost tijd om je relatie met eten en je lichaam te herstellen. Het duurt even voordat je eten niet meer indeelt in “goed” en “slecht en voordat je de “honger” en “vol” signalen van je lichaam weer herkent. Ik vraag je om vertrouwen te hebben in het proces. Om jezelf te bevrijden en je af te vragen wat erger is: een paar kilo meer of voor altijd leven in een mentale dieet gevangenis? Het is jouw leven, je mag zelf kiezen.

Wat te doen met alle adviezen?

Vraag je je nu af hoe het zit met al die voedingsadviezen die je vertellen dat je minstens 200 gram groente per dag moet eten? En dat je echt moet zorgen dat je aan je eiwitten komt na het sporten? Ik ben geen voedingsdeskundige en ga al helemaal niet beweren dat dit allemaal onzin is. Er zijn een heleboel mensen die hier wel voor geleerd hebben en die hier heel veel over te zeggen hebben. Maar ook dat is niet heilig. Het enige wat heilig is, is jouw lichaam en jouw mentale gezondheid.

Ik heb het in de beginfase van mijn herstel nodig gehad om een periode helemaal niet te sporten. Is dat het algemene advies voor iedereen? Nee. Is het wat mijn lichaam en geest op dat moment nodig hadden? Absoluut. Gezondheid omvat zoveel meer dan alleen ons lichaam. Mentale gezondheid is ook gezondheid en dat moest ik even op de eerste plaats zetten. Een periode niet sporten was de enige manier om van mijn obsessie met die verdomde stappenteller af te komen. Om me te realiseren dat lichaamsbeweging draait om het fit houden van mijn lichaam en geest. Niet om het verbranden van zoveel mogelijk calorieën of om het “verdienen” van de volgende maaltijd.

Algemene adviezen zijn leuk, maar ze zijn niet op jou persoonlijk afgesteld. Je mag ze compleet naast je neer gooien als je voelt dat het niet goed is voor jouw geestelijke of lichamelijke gezondheid. Voor mij persoonlijk is het nog steeds belangrijk dat ik in de eerste plaats eet waar ik trek in heb. Pas in de tweede plaats kijk naar wat ik op dat moment nodig heb aan vitamines of eiwitten. Want ja, bloemkool is gezond en kwark is goed na het sporten, maar weet je wat nog veel beter is? Een leven zonder eetstoornis.