634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Stoppen met calorieën tellen | 3 praktische tips

Misschien heb je de app waarmee je nauwkeurig alles bij kunt houden al een aantal keer van je telefoon verwijderd. Opnieuw geïnstalleerd en vervolgens toch weer op de delete knop gedrukt. Niet dat het uitmaakt. Alle cijfertjes staan inmiddels in je hoofd geprogrammeerd en daar bestaat helaas geen delete knop voor. Stoppen met calorieën tellen lijkt bijna onmogelijk. Het is zo’n automatisme geworden. Zal het ooit uit helemaal uit je systeem verdwijnen?

De berekening had ik vaak al gemaakt voordat ik er erg in had. Ik was ervan overtuigd dat ik voor altijd tellend door het leven zou gaan. Op z’n minst tot het eind der tijden een grove inschatting zou maken van het aantal calorieën dat ik naar binnen werkte. Exact weten hoeveel je eet maakt het extra lastig om naar je hongergevoel te luisteren. Om over die bovengrens heen te gaan van wat je al die tijd van jezelf hebt mogen eten. De grens die al die tijd heilig is geweest.

Calorieën tellen is een hardnekkige gewoonte die niet van de een op andere dag zal verdwijnen. Het zal wel langzaam maar zeker slijten, mits je jezelf actief nieuwe gewoontes aanleert. Mits je actief blijft proberen te stoppen met calorieën tellen. Net zo lang tot dit een gewoonte wordt die het tellen zal vervangen. Tegenwoordig heb ik echt geen idee meer hoe veel ik op een dag eet. Iets wat ik vroeger nooit voor mogelijk had gehouden.

Stoppen met calorieën tellen is ontzettend moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Het is bovendien belangrijk als je weer naar je lichaam wilt leren luisteren. Wilt leren wat jou lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zodat jij het leven kan gaan leiden dat voor jou bedoeld is. Hopelijk kunnen de volgende drie tips je daar een handje bij helpen!

Bestel eten of laat anderen voor je koken

Doodeng en ontzettend ongemakkelijk. Waarschijnlijk probeert je eetstoornis je wijs te maken dat dit zonde van je geld is. Dat je anderen niet moet belasten en dat je prima voor jezelf kunt koken. Weet dat het meer dan oké is om geld uit te geven aan je gezondheid. Als je op dit moment niet kunt stoppen met calorieën tellen zal je gezondheid er ontzettend veel baat bij hebben als je wat vaker eten besteld. Het is bovendien oké om van eten te genieten. Altijd. Laat je niet door je eetstoornis wijs maken dat je enkel op “speciale momenten” iets lekkers mag bestellen.

Ik hoop met heel mijn hart dat je mensen om je heen hebt die voor jou willen koken. Een extra dosis liefde aan de ingrediënten zullen toevoegen en jou zullen laten inzien dat je eetstoornis het weer eens bij het verkeerde eind had. Je bent niet te veel. Je bent niemand tot last. Anderen in vertrouwen nemen maakt bovendien het hele herstelproces zoveel dragelijker en zelfs iets makkelijker.

Allemaal dingen waar jij het volste recht op hebt. Je hoeft eten niet te verdienen. Het is oké om hier geld aan uit te geven. Het is oké om anderen om hulp te vragen. Je bent alles waard. Als je op dit moment het geld of de sociale contacten niet tot je beschikking hebt gaat mijn hart zo naar jou uit. Herstellen is voor iedereen ontzettend moeilijk, maar helaas krijgt niet iedereen dezelfde mogelijkheden. Weet dat je niet onzichtbaar bent. Ook wanneer jouw herstel bemoeilijkt wordt door sociale of culturele omstandigheden die buiten jouw controle liggen ben je het zo waard om gezien en gehoord te worden. Om het leven te leiden zoals dat voor jou bedoeld is.

Gooi de keukenweegschaal de deur uit

Stiekem hoop ik natuurlijk dat je dat allang gedaan hebt. En zo niet dan is dit het allerbeste moment. Echt, sta nu op loop naar keuken en geef dat ding een enkeltje prullenbak. Indien veilig en verantwoord kun je ‘m natuurlijk ook gewoon uit het raam gooien. Ver weg bij jou uit de buurt. Want ook al geloof je dat nu misschien nog niet, je hebt geen weegschaal nodig. Echt niet. Het leven is te kort om je cornflakes af te wegen.

Wanneer je stopt met het afwegen van je eten kan het verleidelijk zijn om zo min mogelijk te eten. Gewoon, voor de zekerheid. Aldus je eetstoornis. Een valkuil waar ik helaas in ben getrapt. Een valkuil die mij lang nadat ik mijn weegschaal had weggegooid nog steeds gevangen hield.

Iedereen om je heen eet op de gok. Iedereen doet maar wat en gooit gewoon een hoeveelheid in een kom die er goed uitziet. Jij kunt dit ook. Het enige wat je hoeft te doen is oude gewoontes afleren en deze vervangen door nieuwe. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is tijd, doorzettingsvermogen en compassie voor jezelf om met het oncomfortabele gevoel te zitten. Een oncomfortabel gevoel betekent niet dat je iets verkeerd doet, het betekent dat je groeit.

Als je twijfelt over wat een normale hoeveelheid is, vraag anderen dan om hulp. Laat hen voor jou opscheppen en vraag of je een “normale hoeveelheid” beleg op je brood hebt gesmeerd. Een goede vuistregel is beter te veel dan te weinig. Begin vandaag nog jezelf meer toe te staan dan de minimale hoeveelheid die je volgens je eetstoornis mag hebben. Je bent zo veel meer waard.

Verban het woord “calorieën” uit je woordenschat

Het woord “calorieën” is bedacht door de dieetcultuur om ons een maatstaf te geven van hoe veel we zouden mogen eten. Alsof een berekening buiten ons zou kunnen weten wat ons lichaam nodig heeft. Wat nou als ik je zou vertellen dat calorieën helemaal niet bestaan? Het is niets. Gebakken lucht. Een verzinsel om ons aan banden te leggen. Het geeft enkel aan hoe veel energie een bepaald voedingsmiddel levert. Energie die je keihard nodig hebt. Hoe kan dat iets slechts zijn? Hoezo zou je “zo min mogelijk energie binnen moeten krijgen?” Het enige waar dat toe leidt is te weinig energie om je leven te leven, maar dat heb je waarschijnlijk al ervaren.

Toen ik het woord “calorieën” voor “energie” verving werden al die dingen die volgens mijn eetstoornis doodnormaal waren ineens zo onlogisch. Mijn lichaam is altijd aan het werk en heeft altijd energie nodig. Natuurlijk hoef ik eten niet te verdienen door te sporten! Wie heeft dat bedacht? Ik heb enkel meer nodig als ik meer beweeg. Dit verklaard ook meteen waarom ik meer trek heb als ik weinig heb geslapen. Of waarom mijn lichaam om meer energie vraagt wanneer mijn menstruatie eraan zit te komen. Dan heeft het wat extra energie nodig en daar is niets mis mee.

Het is allemaal zo logisch. Je lichaam wilt overleven. Wilt voor jou zorgen en maakt zich niet druk om het laatste schoonheidsideaal. Zullen we proberen ons lichaam niet meer in de weg te zitten met aangeleerde strategieën om het zo min mogelijk energie te geven? Je lichaam is ontzettend intelligent. Laat het lekker haar ding doen en probeer je focus te verleggen naar andere aspecten van jouw leven.  

Nog even over “veel” eten en vol zitten

Misschien ben je bang dat je “te veel” zult eten als je zult stoppen met calorieën tellen. Weet dat jouw streefgewicht niet noodzakelijk jouw gezonde gewicht is. Dat jouw lichaamsbeeld getekend wordt door een eetstoornis en/of schoonheidsidealen. Ik wil daarmee niet zeggen dat je angst om aan te komen niet echt of ongegrond is. Ik zou je wel willen vragen of er dingen zijn die voor jou belangrijker zijn dan deze angst? Die het waard zijn om ondanks de angst tóch door te gaan? Schrijf ze op en kijk er naar als het even moeilijk is. Hoe zou jouw ideale leven eruit zien? Het leven waar je een gevoed lichaam voor nodig hebt. En wat heeft een ondervoed lichaam je allemaal gekost? Dit is waar je het voor doet. Dit is waarom je wilt en zult herstellen.  

Het is ook oké om vol te zitten. Het is normaal en hartstikke menselijk om soms voorbij je verzadigingsgevoel te eten. Je lichaam kan het aan om dit te verwerken zonder dat jij ingrijpt. Zonder dat je grijpt naar maatregelen om wat je gegeten hebt weer te compenseren. Dat is wat je vasthoudt in je eetstoornis en weghoudt bij je herstel. Het kan oncomfortabel voelen om vol te zitten. Misschien schaam je je wel of heb je last van schuldgevoelens. Dat is je eetstoornisstem die dingen verdraaid. Herken deze gevoelens als je eetstoornisstem. Vertel jezelf dat vol zitten enkel betekent dat je gegeten hebt. Mensen moeten eten. Je hebt niets verkeerd gedaan. Een volle buik zorgt voor een vol hart, een vol leven en een rustig hoofd.

Het zal niet voor altijd zo moeilijk zijn, tenzij je heen en weer blijft gaan tussen herstel en eetstoornis. Tussen diëten en naar je gevoel luisteren. Een mooi lichaam is een energiek lichaam. Een lichaam dat in staat is haar hormoonhuishouding te regelen en een brein kan aansturen dat bezig is met dromen over reizen, studies, avonturen en al die andere dingen die het leven zo mooi maken.