634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Voorkomt deze gedachte dat jij je kunt verbinden met je vrouwelijke energie?

Je weer verbinden met je vrouwelijke energie. Het is iets dat we bijna allemaal opnieuw moeten leren. Het is ons afgeleerd door een maatschappij die uiterlijke schijn verkiest boven innerlijk geluk. Een maatschappij waarin logisch nadenken als de norm wordt gezien en intuïtieve wijsheid als iets voor dromers. Zweefteven. Als iets waar van alles en meer mis mee is.

Je weer verbinden met je vrouwelijke energie zorgt voor een heleboel fantastische dingen. Meer energie, vervulling en levensvreugde. Om maar eens wat te noemen. Het geeft je de kracht om diepgang te creëren binnen mooie relaties. De kracht om weg te lopen van relaties die jou niet meer dienen en de moed om je dromen te volgen.

Altijd, maar niet zonder slag of stoot.

De hereniging met dit wezenlijke deel van jou verdient geen schoonheidsprijs. Je weer verbinden met je vrouwelijke energie betekent een diepe reis door de modder waar je jezelf al die jaren mee bedekt hebt. Onbewust en met de beste bedoelingen. Je deed wat je moest doen om jezelf staande te houden in deze wereld. Net zo lang tot je erachter kwam dat je niet meer overeind kon blijven. Dat er een wezenlijk deel van jezelf ontbrak.

Het begin van de reis terug naar de verbinding met je vrouwelijke energie

Je realiseert je dat je je incompleet en onvervuld voelt. Eigenlijk al jaren. Je bent niet ongelukkig, maar je voelt dat er meer is. Dat dit het niet kan zijn. Dit besef is het keerpunt. Vaak een dieptepunt, maar altijd het moment waarop de reis terug begint. De reis terug naar boven en terug naar de jij zonder maskers. Zonder uiterlijke schijn en gedragingen waarvan je hoopt dat ze goedkeuring op zullen leveren.

Het allerergste wat je op dat moment kunt doen is veroordelen wat je allemaal voelt, denkt en doet. Daarmee veroordeel je een heel groot deel van jouw vrouwelijke energie. Het voelen. Iets wat nooit logisch is en waar we om precies die reden dus ook maar moeilijk vrede mee kunnen sluiten.

We zouden al die gevoelens het liefst verdoven onder een fles wijn, zak chips of betekenisloze seks. Enkel en alleen om erachter te komen dat het niet uitmaakt hoe vol je jezelf gooit. Jezelf proberen op te vullen met drank, eten of het lichaam van een ander werkt niet. Je blijft leeg. Soms nog leger dan daarvoor omdat je nu beseft dat het niet gewerkt heeft. Dat je er wéér aan toe hebt gegeven. Ik zal de laatste zijn die jou verteld dat er iets mis is met een glas wijn, lekker eten of dagen en nachten vol (self)pleasure. Integendeel. Zolang je het doel van dit alles maar niet uit het oog verliest. Het is bedoeld om je leven mooier te maken. Om van te genieten. Niet om je te verbergen onder de vluchtige voldoening van vervreemding van jezelf.

Je hebt je mannelijke energie nodig

De mooie, meest pure vorm van mannelijke energie die we allemaal in ons hebben. De yang van iedere bewuste relatie en de stille aanwezigheid van liefde overal om je heen. Krachtig als de zon en standvastig als de besneeuwde bergtoppen die nooit onder de kou zullen bezwijken.

Dat is de kracht die jij in je hebt. Dat is de kracht waarmee jij jezelf kunt dragen. Waarmee jij er voor jezelf kunt zijn. Dwars door alle chaos van het leven heen. Hier weer in geloven is wat ervoor zal zorgen dat jij je voor het voelen van steun, veiligheid, liefde en geborgenheid niet meer afhankelijk voelt van anderen. Van sterke mannenarmen om je heen. Van de stabiliteit van een goed gevulde bankrekening. De geborgenheid van een koophuis op een plek waar je niet gelukkig bent en de veiligheid van een vast contract bij een baan die jou doet smachten naar het weekend. Vakanties. Vrijheid…

Al deze dingen kunnen fijn en fantastisch zijn. Ze kunnen ook de kracht hebben om je leven verder te ontwrichten zolang jij niet gelooft dat je al deze veiligheid en stabiliteit ook in jezelf draagt.

Er kan jou niets wezenlijks overkomen zolang je je verstand gebruikt om je gevoel te volgen in plaats van het weg te duwen. Dit is de kern van het herstel van het vertrouwen in jezelf. Van het moment waarop je je weer zult verbinden met je vrouwelijke energie. Zonder deze verbinding en dit vertrouwen is het zo goed als onmogelijk om je open te stellen voor de liefde. Voor het leven en haar eindeloze mogelijkheden.

Verhuizen naar Spanje middenin een pandemie

Klinkt als een ontzettend roekeloos, onverantwoord en stom idee. En misschien is het dat ook. Dat weet ik niet. Toch is dit precies wat ik gedaan heb en je mag hier van alles van vinden. Dat doe ik zelf ook. Mijn brein heeft in jaren niet zulke hatelijke verwensingen naar mijn hoofd geslingerd als nu. Het is een domme, verwende actie. Daar komt het ongeveer op neer. Ik weet niet of ik dit geloof. Wat ik moet geloven. Mijn brein kan niet bij deze situatie, maar mijn gevoelens des te meer.

Alles in mijn lichaam schreeuwde aan het begin van deze pandemie dat ik me niet moest binden aan een lang huurcontract in Nederland. En dus besloot ik het af te wachten. Het uit te zitten in mijn ouderlijk huis. Net zo lang tot het virus zou verdwijnen en de wereld zou kalmeren. Een oplossing waar ik ontzettend dankbaar voor was en ben, maar het was ook overduidelijk een tijdelijke oplossing. En hoe tijdelijk deze pandemie is durft inmiddels helemaal niemand meer te zeggen.

Met mijn verstand begreep ik dat ik het uit moest zitten. Dat het beter was als ik zou blijven waar ik zat. Er zijn vast momenten in jouw leven geweest waarin jouw verstand je hetzelfde vertelde. Mijn brein zei van alles, maar mijn gevoel was het hier op een gegeven moment absoluut niet meer mee eens. Mijn intuïtie schreeuwde oorverdovend luid dat het tijd was. Tijd om te gaan. Terug naar de plek die ooit mijn thuis was. De plek die ik in 2018 achter heb gelaten, maar die altijd thuis is gebleven.

Luisteren is niet makkelijk

We verwachten vaak dat de knoop doorhakken voor opluchting zorgt. Meestal is dat ook zo. Je beëindigt een relatie en voelt je beter dan ooit. Je dient je ontslag in en voelt je vogelvrij. Tot de twijfel weer inslaat natuurlijk. Dan is het chaos. Euforie, verdriet, doodsangst en zo veel meer volgen elkaar in rap tempo op. Het ene moment ben je on top of the world en het andere moment heb je het gevoel dat je zonder veiligheidsriem in een ravijn bent gesprongen.

En wat hebben wij ons leven lang over al deze gevoelens geleerd? Het is te veel. Over-emotioneel. Hysterisch en absoluut niet normaal. Het is zo belangrijk om te begrijpen dat dit is wat de vrouwelijke energie is. Het is voelen en voelen is irrationeel. Chaotisch soms, maar nooit abnormaal. Dit is het moment waarop je de ondersteuning van jouw mannelijke energie nodig hebt. Deze twee zijn er altijd voor elkaar. Je hoeft je er alleen maar mee te verbinden.

Zonder het vertrouwen in mijn eigen mannelijke energie had ik helemaal niet aan deze intuïtieve roep durven toegeven. Had ik mezelf waarschijnlijk dagenlang onder mijn bureau verstopt. Bang voor wat er zou kunnen gebeuren. Bang voor wat anderen hiervan zouden vinden. Niet in staat om te werken. Om er te zijn voor mijn cliënten en mezelf. Jezelf leren vertrouwen betekent afrekenen met de gedachte dat je “gek” bent omdat je zo veel voelt. Omdat wat je allemaal voelt “nergens op slaat.” Dit is precies de gedachte die de verbinding met jouw vrouwelijke energie in de weg staat.

Het betekent ook dat je er voor jezelf bent wanneer je dat nodig hebt. En dat is van wezenlijk belang. Altijd, maar al helemaal in deze gekke tijd.

Iedereen heeft beide energieën in zich. Man en vrouw. Alpha en Omega. Yin en Yang. Wel is het zo dat één energie de overhand heeft en dit heeft ontzettend veel invloed op je relaties. Welke energie in jou de overhand heeft en wat voor invloed dat heeft op je liefdesleven ontdek je met deze simpele (juicy!) oefening.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Deel het dan met een vriendin, buurvrouw of collega die het ook zou kunnen gebruiken!