634e8e6142c3527731ec3c42_Logo image

Jamie Elise |

vaginisme coach

Een afwezige of onregelmatige cyclus herstellen

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik middenin de leukste periode van de maand. Na jaren van een volledig ontbrekende en vervolgens lange tijd onregelmatige cyclus voelt het ook echt zo. Want misschien lijkt het je wel wat om nooit meer ongesteld te worden. Geen gedoe met tampons, buikpijn en rode vlekken op allerlei onmogelijke plekken. Zo dacht ik er in ieder geval wel over. Tot ik erachter kwam wat voor gezondheidsrisico’s dit met zich mee brengt. Tot ik me realiseerde dat mijn onregelmatige cyclus een van de vele aanwijzingen was dat ik het contact met mijn lichaam volledig was verloren.

Tegenwoordig laat mijn menstruatie weer op regelmatige basis van zich horen. Het is helemaal terug. Hersteld. Alsof er nooit iets is gebeurd. Wat een wonder van een lichaam is dit toch!

Heb je ook last van een ontbrekende en onregelmatige cyclus? Wil je niets liever dan het contact met je lichaam, vrouwelijkheid en natuurlijke ritme herstellen? Lees dan vooral verder want in dit artikel deel ik de vier tools die mij hebben geholpen mijn menstruatie weer terug te krijgen!

Een afwezige of onregelmatige cyclus; HA of PCOS?

Misschien heb je wel eens gehoord van Hypothalamic Amenorrhea (HA) en  het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Dit zijn twee veel voorkomende lichamelijke oorzaken van een ontbrekende of onregelmatige cyclus.  

Er is sprake van HA wanneer je cyclus drie opeenvolgende maanden ontbreekt als gevolg van ondervoeding, een te intensief sportregime en/of stress. In gewone mensentaal ook wel een eetstoornis of doorgeslagen dieet genoemd. Het lichaam zit volop in de overlevingsmodus en heeft geen energie voor voortplanting. Geen energie om de vruchtbaarheid te reguleren. Dat verklaart ook waarom je in deze staat vaak geen zin hebt in seks. Jij en je lichaam zijn uitgeput. Wat mij betreft is dat al reden genoeg om je ongesteldheid terug te willen, maar helaas is dit niet het enige gevolg. HA kan daarnaast leiden tot een verminderde botdichtheid (osteoporose), hartproblemen en onvruchtbaarheid. (1)  

PCOS is een hormonale aandoening. De eicellen zijn in dat geval niet in staat om te rijpen waardoor ze in de eierstokken achterblijven waar ze met vocht gevulde blaasjes vormen. De gynaecoloog kan met een inwendige echo een blik op je eitjes werpen en zien of je PCOS hebt. Geen pretje, maar zeker weten waar je wel of geen last van hebt is dat wel.

Een afwezige of onregelmatige cyclus herstellen; vier hulpmiddelen

PCOS is op dit moment helaas niet te genezen. Mijn opluchting was dan ook groot toen de gynaecoloog zei dat ik hier in ieder geval geen last van had. Gezien mijn verleden klonk HA ook een stuk logischer, maar het was fijn om het zeker te weten. Nu kon ik op onderzoek uitgaan. Op zoek naar hulpmiddelen om mijn onregelmatige cyclus te herstellen.

Eten, eten en nog eens eten

Zo simpel, maar zo moeilijk. Want je zult veel meer moeten eten dan je tot dan toe gedaan hebt. Dat was niet voldoende voor jouw lichaam om te kunnen functioneren. Zo veel is inmiddels wel duidelijk. Bovendien heeft je lichaam extra energie (in de vorm van voeding) nodig om niet alleen te overleven, maar ook alles vanbinnen te kunnen herstellen. Dat is één van de redenen dat je in het begin van je eetstoornis- of dieetherstel vaak over je setpoint gewicht heen schiet. Dit is niet erg, dit is noodzakelijk. Je lichaam is zo veel meer dan hoe het eruit ziet en dat zal allemaal weer op gang moeten komen.

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoeveel eten dan genoeg is. Dat verschilt per persoon en daar kan ik helemaal niets over zeggen. Een goede richtlijn is drie maaltijden en twee snacks per dag waarbij je aandachtig voelt wat er in je lichaam gebeurt als je eet. Sta jezelf toe om meer te eten als je voelt dat je nog niet verzadigd bent. Dat is een teken van je lichaam dat het meer nodig heeft. Hiernaar luisteren is het begin van het herstel van jouw honger- en verzadigingsgevoelens en daarmee het contact met je lichaam. Dit is ontzettend moeilijk, maar ook zo ontzettend nodig voor dat kleurrijke leven dat aan het eind van deze hobbelige weg op je wacht.  

Rust

Je lichaam heeft dus extra energie nodig om vanbinnen te kunnen herstellen. Dit haalt ze uit voeding en het is dus niet de bedoeling dat je deze extra energie besteedt aan intensieve work outs. Dan kan het niet meer naar het herstel van de binnenkant gaan.

Waarschijnlijk gaat dit in tegen alles wat je wilt. Alles wat je denkt en voelt. Alsof meer eten nog niet onmogelijk genoeg is moet je ook nog eens zo goed als stoppen met sporten? Ik hoop dat je weet hoe sterk je bent. Dat je weet dat de stem in je hoofd tegen je liegt en dat jouw gezondheid en levensenergie belangrijker zijn dan het voldoen aan een schoonheidsideaal. Wat heb je daaraan als je geen leven overhoudt om van te genieten? Is dat het echt waard?

Vraag jezelf af wat je allemaal zou kunnen doen als je hiervan hersteld bent. Hoe zou jouw ideale leven eruit zien? Focus je daarop als het moeilijk wordt want het is allemaal mogelijk. Het bevindt zich allemaal aan het eind van deze donkere, maar zeker niet oneindige tunnel.

Probeer het deze periode te houden bij “work ins.” Die zullen je ook meteen bijstaan in het herstellen van het contact met je lichaam. Twee vliegen in een klap!

Leven in lijn met je cyclus

Je had hier misschien nooit bij stil gestaan, maar je voedingspatroon en energielevels hangen nauw samen met de verschillende fases van je cyclus. Hiernaar luisteren en leven brengt je meer in contact met de natuurlijke flow van jouw lichaam en leven. Zo zal je meer energie hebben en je zelfverzekerder voelen rond je eisprong en komen chocolade cravings met name voor vlak voordat het feest losbarst.  

Luister hiernaar en durf hier aan toe te geven. Een chocolade craving is pas slecht als jij denkt dat het dat is. En alleen dan kan het uit de hand lopen en uitmonden in een eetbui waarbij je de controle over jezelf volledig verliest. Je kan de controle niet verliezen als je jezelf toestaat zo veel te eten als je wilt. Schaamte en schuldgevoelens verliezen hun alles verwoestende grip als je weet en gelooft dat chocola niet slecht is. Een blokje niet, twee blokjes ook niet en zelfs de hele reep niet. Het is maar eten. Jij bent niet wat je eet. Je bent niet hoe je eruit ziet. Je bent zelfs niet wat je zegt, doet en denkt. Dat zijn allemaal minuscule deeltjes van het geheel waar jij uit bestaat. Het volledige, mooie mens dat haar best doet. Dat niet perfect is en dat ook niet hoeft te zijn.

Je komt er bovendien alleen achter hoe veel je daadwerkelijk wilt eten als je tijdens het eten het contact met jezelf en je lichaam niet verliest. Dit doe je door jezelf niet af te sluiten. Door aandachtig de signalen uit je lichaam op te pikken en je niet te laten afleiden door de herrie in je hoofd.

Als je nu geen cyclus hebt

Hoe kan je in lijn met je cyclus leven als je nu geen idee hebt wanneer je in welke fase zit? Hier heeft de natuur een geweldige oplossing voor! Je kan namelijk wél in lijn leven met de cyclus van de maan. Deze is vergelijkbaar met de menstruatie cyclus van vrouwen. De volle maan symboliseert de eisprong en de nieuwe maan de eerste dag van de menstruatie.

Het gaat te ver om in dit artikel volledig in te gaan op de kenmerken van de verschillende fases van de cycli van jou en de maan. Gelukkig heeft Google overal een antwoord op en dit is geen uitzondering. Zoek het op en probeer na te gaan in hoeverre jouw energielevels en humeur samenhangen met de fase waar je op dat moment in zit. En het allerbelangrijkste: luister hiernaar. Leef hiernaar.

Rust uit als je moe bent. Huil als de tranen hoog zitten. Geniet van een extra dosis zelfvertrouwen. Zelf zou ik niets liever meer willen dat dit leven in haar volledige diepte ervaren. Hoog en laag. Diep en wild met alle huilbuien die daarbij horen, maar nooit meer verdoofd, vlak en afgestompt.

Geduld

De allerlaatste tool en misschien wel de allerbelangrijkste. Want niemand behalve jouw lichaam heeft de controle over hoe lang dit allemaal gaat duren. Probeer onvoorwaardelijk vertrouwen te houden in het proces. In jezelf en je lichaam. En dus niet alleen als je DIRECT resultaat ziet. Hoe graag je dat ook zou willen en hoe begrijpelijk dat ook is.

Menstrueren is fantastisch. Ik vier het iedere maand. Het staat symbool voor zo veel dingen. Voor het contact met mijn lichaam en het feit dat dit sterk genoeg is om een mensje te dragen. Het staat voor loslaten en opnieuw beginnen. Hoe mooi is het dat we dit iedere maand zo bewust mogen meemaken? Vier het leven. Vier de gevoelens. De ups en de downs. Ieder eind en ieder nieuw begin. Ga door en geef niet op. Het is oké als het moeilijk is, maar voorkom dat je weer van voor af aan moet beginnen door terug te rennen naar diëten en restricties. Daarmee verleng je het proces. Het proces van herstel en de weg terug naar een volledig leven.